Artikelomschrijving
De ziekte van Parkinson is een progressieve ziekte, waarbij in toenemende mate voedingsgerelateerde problemen kunnen ontstaan. Het kan gaan om gewichtsverlies, maar ook om ongewenste gewichtstoename. Veel patienten hebben last van obstipatie of een vertraagde maaglediging, waardoor de opname van parkinsonmedicatie vertraagd en minder voorspelbaar wordt. Responsfluctuaties kunnen ook het gevolg zijn van de competitie die eiwitten uit de voeding mogelijk aangaan met de levodopa bij de opname in de dunne darm en bij de passage van de bloed hersenbarriere. Verder kunnen kauw- en slikstoornissen ontstaan, waardoor patienten meer moeite krijgen met het eten of zich verslikken. Dietisten kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de behandeling van deze problemen.
De Richtlijn Dietetiek bij de ziekte van Parkinson is ontwikkeld door samenwerking van de Parkinson Vereniging, ParkinsonNet en de Nederlandse Vereniging van Dietisten. De aanbevelingen zijn geformuleerd op basis van de beschikbare wetenschappelijke evidentie, aangevuld met de expertise en voorkeuren van dietisten met parkinson-specifieke deskundigheid en van patienten.
De richtlijn is in eerste plaats bedoeld voor dietisten die betrokken zijn bij de behandeling en begeleiding van patienten met de ziekte van Parkinson. De richtlijn is beslissingsondersteunend. Daarnaast is de richtlijn informatief voor zorgverleners die patienten met de ziekte van Parkinson doorverwijzen naar de dietist en voor zorgverleners die met dietisten samenwerken.
Voor deze zorgverleners is naast deze richtlijn, door dezelfde auteurs, de Richtlijn Voeding bij de ziekte van Parkinson ontwikkeld, evenals een speciale versie voor patienten.
Taal: Nederlands
Verschijningsdatum: 07-01-2016
Verschijningsvorm: pocket