Je hoort vaak dat afvallen een kwestie is van meer calorieen verbranden dan je binnenkrijgt. Daar klopt helemaal niets van, vertelt obesitasonderzoeker Giles Yeo in Waarom calorieen niet tellen. Hij laat zien dat niet alle calorieen hetzelfde effect hebben en dat het daarom niet altijd zin heeft ze te tellen.
Dit boek neemt je mee terug naar de basis: waarom zijn we ooit begonnen de hoeveelheid energie in voedsel in calorieen te meten, en hoe worden de caloriewaarden op etiketten bepaald? Yeo legt uit hoe je lichaam vetten, eiwitten en koolhydraten op compleet verschillende manieren verwerkt en hoe je genen hierbij een belangrijke rol spelen. Ook vertelt hij waarom populaire dieten vaak op korte termijn slagen, maar uiteindelijk alsnog mislukken. Waarom calorieen niet tellen is praktisch, wetenschappelijk onderbouwd en rijk aan verhelderende anekdotes. Na het lezen van het boek kun je veel beter bepalen welk voedingspatroon bij je past.
Met een voorwoord van Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Taal: Nederlands
Verschijningsdatum: 04-01-2023